Kentänhoito tiedottaa

Ajankohtaiset terveiset kentänhoidoltamme!

Vko 22

Viileä jakso ei ole ollut heinän kasvulle optimaalista. Ennusteet näyttävät kuitenkin säätyypin muuttuvan hiljalleen lämpimämmäksi. Hyvä niin.

Kentänhoidossa aloittaa viikolla 23 monia uusia työntekijöitä. Pidetään yhdessä huolta myös heidän työturvallisuudesta. Muistakaa pyytää aina lyöntilupa ennen lyömistä, mikäli samalla väylällä on kentänhoitaja.

Kentänhoidossa jatketaan heikompien kohtien kylvöjä. Väylän 4 uudistettu tiipaikka tullaan leikkaamaan asteittain alaspäin. Lyöntipaikka saadaan käyttöön muutaman viikon sisällä. Kentän pelattavuutta tullaan parantamaan tiheimpien heinäkohtien likkauksilla ja siimauksilla.

Uusien griinilippujen kanssa on ollut toimitusongelmia. Liput otetaan käyttöön heti kun ne ovat toimitettu. Tarkkaa toimituspäivää emme ole vielä saaneet.​​​​​​​


Vko 20

Kentän kunto paranee päivä päivältä. Viheriöiden kunto on jo hyvä ja niitä leikataan tällä hetkellä 4,5 mm:iin. Viheriöiden heikoimmat kohdat tullaan kylvämään ensi viikon torstaina ja päälle laitetaan pieni määrä hiekkaa. Tällä parannetaan toki viheriöiden heikkojen kohtien viherpeittävyyttä ja hiekan avulla kyseisten kohtien pelattavuus paranee. Viheriöiden jyräämistä ollaan tehty 2-3 kertaa viikossa ja sitä tullaan jatkamaan, jotta viheriöiden nopeus pysyy hyvänä.

Väyliä ollaan saatu hyvin kylvettyä ja viidellä väylällä on ollut kastelu päällä myös päivisin. Oletus on, että ensi viikolla kylvöistä on ensimmäiset versot ylhäällä. Tämän jälkeen alueita toki kastellaan edelleen, mutta idätyskastelu siirretään toisille väylille, jotta niilläkin väylillä saadaan kylvöt taimettumaan. Väylille ollaan saatu ruiskutettua sateisina päivinä kostutusaineita, jotka parantavat veden pidättymistä kasvualustassa.

Pitkien heinien leikkuu ollaan saatu miltei tehtyä. Muutamat paikat jäivät leikkaamatta, mutta pääosin alueet ovat siistitty. Pahimmat paikat tullaan leikkaamaan myös kesällä, jotta visuaalisuutta ja pelattavuutta saadaan paremmaksi. Alueille ollaan jo suoritettu rikkakasvitorjuntoja ja niitä tullaan jatkamaan ensi viikolla. Työt tehdään aamuisin, jolloin pelaajien määrä kentällä on vähäinen. Sama toimenpide on tehty lyöntipaikoille ja klubialueelle.

Väylän 4 lyöntipaikan siirtonurmet saapuvat maanantaina. Niiden asennus suoritetaan tiistaina ja keskiviikkona. Oletus on, että juurtumiseen ja alasleikkaamiseen menee muutamia viikkoa, joten sen avaamista joudutaan vielä hetki odottamaan. Lyöntipaikalle tehdään myös rappuset. Samassa rytäkässä väylän 11 takatiin nurmen pinta vaihdetaan ja sadettimien määrää lisätään.

Kentälle ollaan jo asennettu jonkin verran naruja kulun ohjausta varten. Niiden määrää tullaan lähiviikkoina lisäämään. Niitä ei asenneta sinne pelaajien kiusaksi vaan sitä varten, että kentän kunto tietyillä alueilla paranisi. Toivon todella, että pelaajat kunnioittavat tätä.

Myös harjoitusalueiden ohjeistuksia tulee noudattaa. Rangen opetuspääty on tarkoitettu vain valmennuskäyttöön ja omatoiminen harjoittelu on siellä kielletty. Klubitalon viereinen puttigriini on tarkoitettu vain puttaamiseen ja rangella nurmelta lyöminen on kielletty.

Kentän kunnon parantaminen tapahtuu kentänhoitajien ja pelaajien välittämisestä. Nyt on ollut havaittavissa välinpitämättömyyttä. Alastulojälkiä on liikaa ja divotteja ei korjata. Edellä mainitut asiat ovat pelaajien vastuulla. Nyt on jokaisen aika ottaa itseään hieman niskasta kiinni ja katsoa, että joku ryhmässä muistaa mainita näistä asioista, jos niitä ei ryhmässä tehdä.

Sään lämmetessä pelaajien määrä lisääntyy. Tämä tuo joka vuosi mukanaan tilanteita, jossa kentänhoitajien turvallisuus on koetuksella. Muistakaa, että kentänhoitaja antaa ensimmäisenä luvan lyödä nostamalla kätensä ylös. Tämän jälkeen pelaaja nostaa kätensä ylös ja sen jälkeen vastuu siirtyy kentänhoitajalla. Pelaaja ei siis missään nimessä saa lyödä palloa ilmaan, jos kentänhoitaja on vaaravyöhykkeellä.


Aurinkoisin terveisin,

Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari


Vko 18

Pelikausi on saatu käynnistettyä ja töitä kentällä on riittänyt. Viimevuoden kaltasia talvituhoja ei ole paljastunut. Kentän heikkoja kohtia on otettu tehoseurantaan ja niille tehdään tarvittavia toimenpiteitä.Heinän kasvun kannalta säät eivät ole vielä optimaalisia, mutta ensiviikon ennusteet lupailevat jo merkkejä paremmista olosuhteista.

Väyläkylvöjä tullaan jatkamaan ja heikoimpia kohtia kylvetään ristiin. Kevyt hiekoitus tehdään myös lähiaikana.Painotus on viheriöiden ympäristöissä.

Pitkien heinien leikkuuta jatketaan vielä hetki,sen jälkeen annetaan lintujen pesiä rauhassa.

Väylän 4 teepaikka on saatu hyvään vaiheeseen. Seuraavaksi odotetaan siirtonurmetusta.Teepaikka saadaan näillä näkymin käyttöön kesäkuun alkupuolella.

Pelaajapalautteissa on usein noussut esiin yksiväriset liput. Olemme palaamassa aikaisempaan malliin, jossa viheriöillä on kolmenvärisiä lippuja osoittamassa reiän sijainnin.Punanen-edessä,keltainen-keskellä ja valkoinen takana.

Pidetään yhdessä huolta siisteydestä ja kentän kunnosta. Turhan usein nuuskapussit ja tupakan tumpit löytyvät ympäristöstä eikä roskiksista.


Vko 16

Talvella tehdyt työt kantavat tällä hetkellä hedelmää, kun kentän viheriöt ovat hyvässä kunnossa ja pallo rullii nopeasti ja tasaisesti. Toki aina kaikissa pelipinnoissa on parannettavaa ja viheriöiden kuntokin paranee kauden edetessä. Vuoden takainen talvi ja kylvöjen kannalta heikko kesä 2022 kuitenkin näkyy edelleen. Onneksi kaikki monivuotiset heinälajit ovat myös väylillä talvehtineet ja kylvöjen avulla saadaan niitäkin askel askeleelta parempaan suuntaan.

Kentänhoidon seuraavia töitä ovat viheriöiden kunnon ylläpitämisen lisäksi väylien kylvö ja dressaus. Nämä työt ovat säästä riippuvaisia, joten tarkkoja aikatauluja on mahdotonta antaa. Sateiset päivät pyritään hyödyntämään kostutusaine ruiskutuksia tehdessä. Bunkkereiden kunnostus on aloitettu ja yleisen siisteyden parantamiseen keskitytään. Pitkiä heiniä ollaan leikattu alas ja ne työt jatkuvat koneen korjauksen jälkeen. Onneksemme kastelujärjestelmän käynnistäminen sujui ilman suurempia ongelmia ja olemme päässet katselemaan kenttää heti lämpimien säiden tullessa.

Varjoisesta sijainnista johtuen 15. viheriön päällä hetken ollut harso on otettu pois. Harson ja lämmön avulla saatiin viheriön kasvua käyntiin ja näin ollen se avattiin pelaajien käyttöön. Kenttä on siis kokonaisuudessaan auki kesäviheriöille. Samaan aikaan klubitalon viereinen puttiviheriö on avattu. Harjoitusalueen kunnostus jatkuu ensi viikon alussa ja se avataan ensi viikon aikana. Lyhyeksi leikatuilla alueilla on ollut lyöntimatot käytössä ja ensimmäinen pelipäivä ilman niitä on lauantai 29.4., jolloin pelataan Ravintola Linksin vappu scramble.

Väylän neljä klubitii uusitaan ensi viikolla. Työt kestävät arviolta kolme päivää. Täksi ajaksi myös tii 63 tullaan siirtämään etutiille. Tämän hetkinen arvio lyöntipaikoille tulevista siirtonurmista on se, että ne saadaan siirrettyä vasta toukokuun puolessa välissä. Tämä tarkoittaa sitä, että lyöntipaikan arvoitu käyttöönotto tapahtuu kesäkuun puolella.


Vko 12

Ensi viikoksi on luvattu kylmää säätä ja lumisateita. Tämän taka erinomaisesti talvehtineiden viheriöiden päälle ei laitettu vielä tällä viikolla harsoja suojaksi. Viheriöiden alla on edelleen hieman routaa, joka pitää kasvualustat märkinä. Luvatut lumisateet toimivat hyvänä eristeenä kylmältä säältä ja suojaavat nän kasvia pakkasilta. Harsot tullaan asettamaan välittömästi pintojen kuivuttua.

Viheriöt ja muutkin kentän osa-alueet ovat talvehtineet tähän mennessä hyvin. Viheriöden osalta harsoilla pyritään välttämään kasvin tuulikuivumsta, joka on yleinen kevään uhka varsinkin Vuosaaren olosuhteissa. Tänä keväänä toki näyttäisi siltä, että kastelujärjestelmä saadaan hyvissä ajoin toimimaan, koska roudan määrä on vähäinen. Harsot nostavat myös kasvualustan lämpötilaa, joka nopeuttaa kasvin kasvuun lähtöä. Tämä taas mahdollistaa kentän avaamisen, koska tällöin kasvi kestää kulutusta paremmin. Kentän muut alueet ovat edelleen samassa kunnossa kuin mihin ne viime syksynä jäi. Olettaen että kentänhoidon aikaa ei tänä keväänä menisi niin paljoa viheriöiden kunnostamiseen, jää aikaa muiden kentän osa-alueiden kylvämiseen, hiekoittamiseen ja kastelun optimointiin kylvöjen onnistumista ajatellen. Töitä kentän ihanteellisen kunnon saamiseksi on edessä, mutta oikeita asioita tehtäessä, sen kunnon saavuttaminen tulee olemaan päivä päivältä lähempänä. Kentänhoidon toimenpiteistä tullaan tiedottamaan kevään aikaan useaan otteeseen.

Kylmän sään jatkuessa on hyvää aikaa lähteä golfmessuille hakemaan fiilistä kauteen 2023. Nähdään siis messuilla!


Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari


Vko 5

Talven aikana sää on vaihdellut kylmästä lämpimään ja sama jatkuu myös tulevilla viikoilla.

Kenttä on tähän mennessä talvehtinut todella hyvin, mutta toki talvea on vielä jäljellä. Suurin osa kentän pelialueista on lumesta ja jäästä vapaina, jossa on aina puolensa. Edestakaisin sahaavat lämpötilat kerryttävät helposti jäätä routaisille pelipinnoille silloin kun siinä on lunta suojana. Samaan aikaan lumi toimii aina hyvänä eristeenä kylmyyttä ja haihtumista vastaan. Nyt kenttä on ollut lumeton jo jonkin aikaa ja kentänhoitajat ovatkin toivoneet edes pientä lumiharsoa ennen viikonlopun kahta kylmää yötä. Onneksemme sellainen saatiin ja näin kasvusto on kaiken järjen mukaan turvassa viikonlopun kylmältä säältä.

Ensi viikoksi on luvassa taas lämmintä. Kasvuston ollessa paljaana se altistuu toki kylmyydelle ja haihtumiselle, mutta oma riskinsä on myös akklimaation purkautumisessa. Tällä tarkoitetaan kasvin sopeutumista poikkeaviin muutoksiin, joita ovat esim. pitkään jatkunut poikkeuksellisen lämmin ja valoisa sää vuodenaikaan nähden. Tämän takia kentän kannalta olisikin parasta, että saataisiin hieman lisää lunta suojaamaan kasvustoa, joka saisi jatkaa vielä hetken ”talviuniaan”.Vko 1

Erilainen vuodenvaihde

Viheriöiden osalta ensimmäinen taisteluvoitto otettiin uuden vuoden molemmin puolin. Joulukuun lopun lämmin jakso sulatti lumen loskaksi ja se siihen oli reagoitava viheriöiden kolaamisella. Kentänhoito aloitti työt perjantaina 30.12 ja töitä jatkettiin yhdessä talkoolaisten kanssa uudenvuoden aattona. Lauantaina kaikki viheriöt saatiin putsattua, mutta osalle jäi pieni kerros jäätä. Onneksemme jää oli sulanut sunnuntai aamuun mennessä. Omille työntekijöille ja talkoolaisille iso kiitos hyvästä työstä "hankalasta" ajankohdasta huolimatta.

Tällä hetkellä viheriöt ovat jäistä vapaita ja lumipeite suojaa niitä. Tilanne on enemmän kuin hyvä. Kentänhoito seuraa jatkuvasti muuttuvia ennusteita ja reagoi tarpeen mukaan. Kylmän viikonlopun jälkeen on taas pitkähkö lauha jakso luvassa, joten töitä lienee vielä luvassa. Niistä ja muista asioista tiedotetaan, kun tiedetään enemmän.


Hyvää alkanutta vuotta kaikille,

Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari

Vuosi 2023
Vko 50

Vuosaaren kenttä sai kattavan lumipeitteen totuttua aikaisemmin. Lumi satoi sulaan maahan, joten tällä hetkellä routaa ei ole. Tuulisesta paikasta johtuen lumipeitteen paksuus vaihtelee suuresti. Kumpujen takana lunta saattaa olla metrin verran ja avarilla paikoilla paljon vähemmän. Uskallan kuitenkin väittää, että lunta on vähintään 30 senttimetriä joka paikassa.

Mitä roudattomuus tarkoittaa talvehtimisen kannalta?

Katastrofaalinen viime talvi johtui osittain roudasta. Tällöin kovat pakkaset ilman lumipeitettä vetivät maan niin jäähän, että routa oli pahimmillaan jopa 80 cm syvyydessä. Tämän jälkeen epävakaisten säiden johdosta routaisen maan päälle muodostui jääpeite ja lopputuloksen tiedämme, joka ei todellakaan ollut mairitteleva.

Nyt maa ei siis ole roudassa ja lunta on paljon, ainakin toistaiseksi. Tällaisen talven suurin uhka ovat kasvitaudit. Maan ollessa sula, antaa se "lämpimän" ja kostean paikan taudeille muhia. Tämän takia keväällä tulee olla hyvin hereillä mahdollisen lumenpoiston suhteen. Toki, lumenpoistoa on aina vaikeampi tehdä maan ollessa sula. Tällöin mekaanista tuhoa syntyy helpommin. Vuosaaren heinälaji on onneksemme nata, joka ei ole taudeilla kovinkaan altis, joten voimme todeta kentän vallitsevan tilanteen olevan hyvä.

Lämmin joulu ja sateet

Ensi viikoksi on luvassa pelättyjä sateita. Kentänhoito seuraa ennusteita päivittäin ja reagoi tarvittaessa. Lähtökohtaisesti pyrimme olemaan tekemättä mitään ja luotamme alla oleviin seikkoihin:

1. Lunta on niin paljon, että mahdolliset sateet eivät läpäise koko lumikerrosta. Tällöin lumeen tulee jäisiä kerrostumia, jotka eivät kasvin talvehtimista haittaa millään tavalla.

2. Jos sateet pääsevät pelipinnoille asti, maa läpäisee edelleen jonkin verran vettä ja näin ollen vesi ei pääsisi jäätymään pintojen päälle, vaan menisi pintojen läpi maahan. Tämä ilmiö voi toteutua, jos kasvualustan kuivatus toimii ja kasvualusta on tarpeeksi vettä läpäisevä.

3. Sää muuttuisi vielä ja sateet vähenevät tai lämpötila laskisi hieman ja sateet tulisivat loskana (taitaa olla toiveajattelua)

Kuten mainitsin, tilannetta seurataan päivittäin. Pahimmassa tapauksessa joudumme kolaamaan viheriöitä ja tämä tapahtuu juuri ennen joulua, ennen seuraavia pakkasia. Tämän hetken ennusteen mukaan mahdolliset kolauspäivät olisivat 22-23.12. Tätä toimenpidettä pidän kuitenkin erittäin epätodennäköisenä. Luotetaan lumen määrään, jotta pääsemme kaikki levollisin mielin rauhoittumaan edes joulun ajaksi. Palaan kentän tilanteeseen joko ennen joulua tai heti pyhien jälkeen.

Rauhallista joulunaikaa kaikille toivottaen,

Tomi Laaksonen

Pääkenttämestari


Vko 46

Sään viiletessä tehdään kentänhoidossa viimeisiä toimenpiteitä talven varalle.

Alkuviikosta viheriöiden pinnat ruiskutetaan kasvitauteja vastaan. Lämpötila ja olosuhteet ovat tähän hyvät. Viheriöt tullaan myös syväilmastamaan. Tällä parannetaan kasvualustan vedenläpäisevyyttä ja pidetään kasvualustan kosteus mahdollisimman pienenä ennen talvea. Tämä omalta osaltaan vähentää painetta kasvitautien suhteen.

Kutosen bunkkeri on saatu syksyn osalta valmiiksi. Bunkkeriin tullaan lisäämään uudet hiekat siinä vaiheessa kun reunalla olevat siirtonurmet ovat juurtuneet. Tällä pyritään välttämään se, että pelaajat eivät vahingossakaan mene bunkkeriin, jonka reunat eivät kulutusta kestä.

Välitetään yhdessä kentästä ja vältetään bunkkerin reunoille astumista

Sääennusteet näyttävät ilman kylmenevän ja toistaiseksi viimeinen pelipäivä tulee olemaan tiistaina 15.11.2022. Mikäli pidempiä lämpimiä jaksoja tulee, kentän avausta tullaan katsomaan uudelleen. Tiedotamme kentän tilanteesta kotisivuillamme ja sosiaalisen median kanavissamme. Kiitos kuluneesta kaudesta!


Vko 45

Kutosväylän bunkkeriremontti viimeistellään valmiiksi tällä viikolla. Yleisten kentänhoitotoimenpiteiden lisäksi rangelta kerätään pallot, sekä matot ja range siivotaan talviteloille.


Vko 44

Viime viikolla aloitettua kutosväylän bunkkeriremonttia jatketaan tällä viikolla. Yleisten kentänhoidontoimenpitäiden lisäksi tällä viikolla griinit ruiskutetaan ja väylät hiekoitetaan. Myös pitkän heinän leikkuuta jatketaan.

Range on auki viimeistä päivää tällä kaudella sunnuntaina 6.11.

63- ja 55-tiipaikat ovat poistuneet käytöstä tämän kauden osalta. Tiipaikkojen poistolla pyritään keskittämään tiiboksien kulumista.


Vko 43

Kylmän viikon isoimmat työt tehdään väylällä kuusi. Sen vasemman puoleinen bunkkeri kunnostetaan keskiviikosta alkaen. Tästä syystä kyseistä väylää pelataan tilapäiselle viheriölle aina kun työntekijät bunkkeria rakentaa. Töiden jälkeen viheriö otetaan normaalisti käyttöön. Bunkkerin jälkeen kaivetaan kaksi uutta roskista (molok) kentälle. Alku viikon kylmät ennusteet siirtävät lähtöaikoja myöhemmäksi ja niistä infotaan erikseen. Kentänhoito pyrkii hyödyntämään kylmiä aamuja pitkän heinän leikkuuseen. Tällöin heinä saadaan kerättyä hyvin pois ja leikkurit kestävät työn paremmin.


Vko 42

Talveen valmistelut etenevät hyvää vauhtia. Kentän väylät ovat ruiskutettu viimeisen kerran tällä kaudella ja osa niistä on myös hiekoitettu ja harjattu. Väylille kolme viikkoa sitten tehdyistä kylvöistä osa on taimettunut, joten toivomme pelaajien ottamaan tämä huomioon kulkiessa kärryillä kentällä. Uusi taimi on haavoittuvainen, koska yhteyttäminen tähän aikaan vuodesta on vähäistä. Muistutuksena, että lyhyeksi leikatulla alueella tulee käyttää mattoja, jonka päältä palloa lyödään. Pelipintojen puhtaana pidosta ollaan huolehdittu puhaltamalla lehtiä. Kastelujärjestelmä saatiin myös tyhjennettyä juuri sopivasti ennen viileneviä viikkoja ja tästä syystä vessoja on jouduttu sulkemaan.


Vuosi 2022